VO fjärr

WP_20150522_005

(kontaktperson Ingela Blomstam, Lapplands Gymnasium, Gällivare)

Lapplands gymnasium har gjort det möjligt för elever inom kommunerna Pajala, Jokkmokk, Gällivare och Kiruna att läsa Vård och omsorgsprogrammet på den egna hemorten via fjärrundervisning. Vård och omsorgsprogrammet har under fler år haft ett lågt söktryck, säger rektor Ingela Blomstam. Men genom detta upplägg kan vi behålla utbildningen inom vår region vilket främjar både elever, lärare och arbetsgivare.

Upplägget på programmet är unikt innebär att eleverna läser delar av sin utbildning via fjärrundervisning med regelbundna fysiska träffar där eleverna får möjlighet att genomföra de praktiska momenten. Under de fysiska träffarna får eleverna även möjlighet att bygga relationer med sina klasskamrater från de andra orterna och lärarna ges möjlighet till kollegial samverkan.

De gymnasiegemensamma ämnen läser eleverna på den egna skolan tillsammans med elever från andra program vilket innebär att eleverna även får en social gemenskap på skolan. Upplägg och arbetssätt innebär att lärare och elever arbetar utifrån ett kreativt och entreprenöriellt förhållningssätt som utvecklar elevernas självständighet och ”ta sig församhet” under mottot ”jag kan, jag vill och jag vågar”.